Böcek ilaçlama için insektisit, böcekleri öldürmek için kullanılan bir maddedir. Sırasıyla böcek yumurtalarına ve larvalara karşı kullanılan ovisit ve larvisitleri içerirler. Böcek ilaçları tarım, tıp, sanayi ve tüketiciler tarafından kullanılmaktadır. Böcek öldürücülerin 20. yüzyıldaki tarımsal üretimin artmasının arkasındaki ana faktör olduğu iddia edilmektedir. Neredeyse tüm böcek öldürücülerin ekosistemleri önemli ölçüde değiştirme potansiyeli vardır; Birçoğu insanlar için toksiktir; Bazıları gıda zinciri boyunca yoğunlaşıyor. Üç böcek ilacı tipi vardır. 1. Bitkiler tarafından böceklere karşı savunma olarak kullanılan nikotin, piretrum ve neem özleri gibi doğal böcek öldürücü ilaçlar. 2. İnorganik böcek öldürücüler, metallerdir. 3. Organik kimyasal bileşikler olan ve çoğunlukla temas ile çalışan organik böcek öldürücüler. Harekete geçirme biçimi böcek ilacının bir zararlıyı nasıl öldürdüğünü veya etkisiz kıldığını açıklamaktadır. Böcek öldürücüleri sınıflandırmanın başka bir yolunu sunar. Bir böcek ilacının balık, kuş ve memeliler gibi ilgisiz türler için toksik olup olmayacağını anlamak için etki biçimi önemlidir. Böcek öldürücü ilaçlar, öldürmeyen böcek kovucularından farklıdır.
Sistemik böcek öldürücüleri, tüm bitki boyunca sistematik olarak dahil edilir ve dağıtılır. Böcekler bitki üzerinde beslendiğinde insektisitleri emerler. Transjenik bitkiler tarafından üretilen sistemik böcek öldürücülere, bitki dahil koruyucu maddeler (PIPs) adı verilir. Örneğin, belirli bir Bacillus thuringiensis biyosidal proteini kodlayan bir gen, mısır ve diğer türlere dahil edildi. Bitki tüketilen böcek öldüren protein üretir. İrtibat böcek ilaçları, doğrudan temas durumunda böceklere toksiktir. Bunlar, daha az yaygın kullanılan arsenatlar, bakır ve flor bileşikleri ve yaygın olarak kullanılan kükürt içeren inorganik böcek öldürücüler olabilir. İletişim insektisitleri, sentetik olarak üretilen ve bugün kullanılan en büyük pestisit sayısını içeren organik kimyasal bileşikler olabilir. Ya da piretrum, neem yağı gibi doğal bileşikler olabilirler.
Böcek öldürücü olarak işlev gören transgenik bitkiler, 1996 yılında Colorado patates böceği gibi böcek larvalarına toksik olan Bacillus thuringiensis bakterisinden türetilen Cry proteinini üreten genetiği değiştirilmiş bir patatesle başladı. Teknik, önemli böcek genlerini ölümcül bir şekilde susturan RNA etkileşimli RNAi kullanımını içerecek şekilde genişletildi. RNAi muhtemelen virüslere karşı bir savunma olarak gelişti. Birçok larvalardaki hücreleri molekülleri alır ve sinyal yayılmasına yardımcı olur. Teknoloji, yalnızca belirli bir RNAi'nin dört meyve sineği türünün yalnızca birini etkilediği zaman gösterildiği gibi, yalnızca susturulmuş dizili böcekleri hedef alabilir. Tekniğin pestisit direncinin yayılması nedeniyle etkinliğini kaybeden birçok insektisit yerine geçmesi bekleniyor.
Bacillus thuringiensis, Lepidopteranlar ve diğer bazı böcekleri etkileyen bir bakteriyel hastalıktır. Bu bakteri suşları tarafından üretilen toksinler tırtıllar, böcekler ve sivrisineklere karşı bir larvisit olarak kullanılırlar. Saccharopolyspora spinosa'dan gelen toksinler fermantasyondan izole edilir ve Spinosad olarak satılır. Bu toksinlerin diğer organizmalar üzerinde çok az etkisi vardır, çünkü sentetik pestisitlerden daha çevre dostu oldukları düşünülmektedir. B. thuringiensis (Bt toksini) 'nden alınan toksin, doğrudan genetik mühendisliği kullanılarak bitkilere dahil edilmiştir. Diğer biyolojik böcek öldürücüleri, entomopatojenik mantarlara (örn., Beauveria bassiana, Metarhizium anisopliae), nematodlara (örn. Steinernema feltiae'ye) ve virüslere (örn., Cydia pomonella granülovirüsüne) dayanan ürünler içerir.
Organik kimyaya büyük önem veren, tarımsal üretkenliği artırmak için kimyasal araçların geliştirilmesidir. Böcek öldürücü maddeler önemli bir vurgu alanı oluşturmaktadır. Büyük böcek ilaçlarının birçoğu biyolojik analoglardan esinlenmiştir. Diğerleri doğaya tamamen yabancıdırlar. En iyi bilinen organochlorür DDT, İsviçreli bilim adamı Paul Müller tarafından oluşturuldu. Bu keşif için 1948 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülüne layık görüldü. DDT 1944 yılında piyasaya sürülmüştür. Böcek sinir hücrelerinde sodyum kanalları açarak işlev görür. Kimyasal endüstrinin eş zamanlı olarak yükselişi DDT ve ilgili klorlu hidrokarbonların büyük ölçekli üretimini kolaylaştırdı. Günümüzde ise Türkiye de kullanımı tamamen yasaklanmıştır.
Bazı böcek ilaçları sinir sistemini bozarken diğerleri vücut dış iskeletlerine zarar verebilir, onları püskürtebilir veya başka yollardan kontrol edebilir. Spreyler, tozlar, jeller ve yemler de dahil olmak üzere çeşitli formlarda ambalajlanabilirler. Bu faktörler nedeniyle her insektisit, hedef olmayan böcekler, insanlar, evcil hayvanlar ve çevre için farklı bir risk seviyesi oluşturabilir. Böcek ilaçlarını kullanırken şu ipuçlarını aklınızda tutun,
Entegre Zararlı Yönetimi uygulamak, birçok böcek sorununu kontrol etmek için gereken böcek ilacı miktarını önemli ölçüde azaltabilir.
Aynı bölgede birden fazla böcek ilacı kullanılması, her birinin etkinliğini artırabilir veya azaltabilir. Ayrıca sağlık veya çevre için daha büyük bir riskle sonuçlanabilir.
Geniş spektrumlu böcek öldürücüleri, tüm böceklere, hatta iyi böceklere bile etkilidir. Diğer böcek ilaçları bazı böcekleri hedef alır. Hedefli bir böcek ilacı kullanmak, faydalı veya hedef olmayan böceklerin riskini en aza indirir.
Bazı böcek öldürücüleri böcekleri öldürmek için hemen çalışır, bazıları ise etkili olması için zaman alabilir.
Piriproksifen ve metopren gibi böcek büyüme düzenleyicileri böcekleri öldürmez; Maruz kaldıkları böceklerin molt (büyümesi) ya da yumurtaları düzgün bir şekilde bırakmalarını imkansız hale getirir.
Özellikle karıncalar gibi sosyal böcekler için geniş alanlara püskürtme yerine böcek öldürücü yem kullanılabilir. Bu, maruz kalma riskini azaltabilir, ancak çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği yere yem yerleştirmeyi unutmayın.
Pestisitlerin, formlarının ve kullanımlarının arasındaki farklılıkların anlaşılması, doğru, güvenli ve etkili uygulanmasını sağlamak için önemlidir. Pestisitler, böcekler, akarlar, mantarlar, yabani otlar, sülükler ve salyangozlar, kemirgenler ve kurtbağrıları da dahil olmak üzere çeşitli zararlıları yönetmek, itmek ve gerektiğinde öldürmek için kullanılır. Bu pestisit türleri için uygun şartlar, akarlar ve kene kontrolünde kullanılan "mitisitler" ve "akarisitler" i kapsar; küf ve mantar çürüklüğü hastalığını önlemek için kullanılan mantar ilaçları, "Herbisitler", yabani otları ve istenmeyen veya istilacı bitki ömrünü öldürmek için; Fareler, sıçanlar, yarasalar ve diğer kemiriciler için "rodentisitler"; "Nematisitler", toprak nematodlarını kontrol etmek; Ve salyangoz ve salyangozları çeken ve öldüren "molluscisitler".
Böcek öldürücü ilaçlar ve böcek ilacı çeşitleri, bunların nasıl kullanıldığını ve zararlılara karşı etkinliğini belirleyen farklı formülasyonlarda bulunur. Örneğin, çoğu insektisit, larva ya da tırtıl halindeki böcekleri kontrol etmede etkilidir. Buna ek olarak, herbisitler "hedef alınabilir", yani yalnızca istenmeyen bitkileri ya da "geniş spektrum" u öldürecekleri anlamına gelebilir; bu da, temas ettiği herhangi bir bitkiyi de öldürecekleri anlamına gelir. Diğerleri, çoğu mantar ilacı gibi, sadece koruyucu bir tedavi olarak etkilidir ve kurulduktan sonra zararlıyı kontrol etmek veya öldürmek için kullanılamaz.
Böcek öldürücüler de dahil olmak üzere tüm pestisitler arasında, türevlerine ve nihai ürünün toksisite seviyesine ilişkin farklılıklar vardır. "Kimyasal", "sentetik" ve "konvansiyonel", kimyasal olarak üretilen zirai mücadele ilaçlarını belirtmek için kullanılan terimlerdir; buna karşın, "organik" zirai ilaçlar yalnızca doğal olarak oluşan maddelerden üretilen ürünlerdir. Pestisitlerin üzerinde kullanıcıları yönlendirmeye yardımcı olması adına Çevre Koruma Ajansı, kullanıcıları ürün riski konusunda uyarmak için tüm böcek ilaçları ve diğer zararlılarla mücadelede dört aşamalı bir uyarı sistemi geliştirdi. Artan toksisite ve daha ciddi zarar potansiyeli için "dikkat", "uyarı", "tehlike" ve "zehir".
Herhangi bir böcek ilacı veya böcek ilacı kullanmadan önce, gerçekten gerekli olup olmadığını düşünün. Örneğin, bahçe böcekleri ile ilgili bazı sorunlar, elle püskürtme ile yönetilebilir ve böcek öldürücü kullanımı gerektirmez. Böcek öldürücü veya böcek ilacı kullanılması gerekiyorsa, etiket üzerinde, ürününüzün zararlı ürünlerinizin kontrolünde etkili olduğunu teyit edin. Ayrıca, süs bitkileri üzerindeki böcek istilalarını kontrol etmek için kullanılan böcek öldürücü sebze veya meyve, özellikle hasat yakınında kullanılamaz. Buna ek olarak, geniş spektrumlu herbisitler gibi bazı zirai ilaçlar bahçelerin veya çiçek yataklarının yakınında uygulanamaz çünkü temas ettiği her bitkiye zarar verebilir veya onları öldürürler.
Pestisit, meyve ve sebze gibi yediğiniz gıdaların çoğunda da bulunabilir. Bunlar böcek hasarını azaltmak ve böylelikle verimliliği artırmak için püskürtülür. Meyve ve sebzeleri düşünün dışarıdan aldığınız ürünlerde potansiyel böcek ilacı miktarını düşünün, toksisit, her bir üründen ve hangi ülkeden geldiğine göre değişiklik gösterebilir. Kimyasallardan gelen etkiler, ilk maruziyetinizden sonraki yıllara kadar belirtileri göstermeyebilir. Bazı böcek öldürücüleri, yalnızca kısa süreli kullanım için tasarlanmıştır örneğin, sinek ilacı spreyleri, bu tür insektisit böcekleri doğrudan püskürtmenizi gerektirebilir. Artık uygulamalar, ağaç bahçe sınırlarında yaşayan termitler için böcek yemi gibi daha uzun süre dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Artık böcek ilacı, belirli bir böcek türünü çeken yemleri içerir. Böcek öldürür veya böcek iltihaplanır, tipik olarak ölümle sonuçlanır. Bazı böcek ilaçları karmaşık bir şekilde nöronun aksonları içindeki sodyum ve potasyum iyonlarının hassas dengesini, böcekler ve memelilerdeki sinir uyarılarının normal iletilmesini engelleyecek şekilde yok etmektedir. Anlaşılan sodyum iyonlarının sızıntı yapması için sodyum kanalı üzerinde etki yapıyor. Sonunda etkilenen nöronlar dürtüleri kendiliğinden tetikler ve kasların seğirmesine neden olur ve ölümle sonuçlanır. Bazılarında ise böceklerde çok daha yüksek bir solunum hızı ile sonuçlanır. Gama izomeri, nevrotoksikanttır ve etkileri normalde artan aktivite, titreme ve secde hareketine yol açan konvülsiyonlar gibi saatler içinde görülür.
İster daire ilaçlama da kullanılan ilaç ve uygulamalar olsun, ister üretim tesisleri, tarla, okul, fabrika, çiflik ilaçlaması olsun kesinlikle profesyonel haşere ilaçlama firmaları tarafından destek alınılmalıdır. Böcek ilaçlama alanında izmir ve çevre illere hizmet veren firmamızla irtibata keçmeniz halinde tüm zararlı sorunlarınızdan kurtulmanız için varız.