İnsanların ve farelerin %90’dan fazla geni ortaktır. Bu durum, insan genlerinin faktörlere nasıl tepki vereceğinin anlaşılabilmesi için mükemmel bir çalışma alanı yaratır. Genetiğin de ötesine, farenin biyolojik sistemleri insanlarınkine oldukça benzer, Genetik yapısı insana en yakın olan hayvan olması alınacak sonuçların insanlarda da kullanılması açısından önemlidir. Küçük, kolay taşınabilir olması, Ucuz beslenebilir olması, Kolay muhafaza edilebilir olması, Çabuk üremeleri sayesinde genlerin kontrolü açısından sonraki nesilleride inceleyebilme olanağı fareleri en etkili kobay hayvanı yapıyor. Bilimsel araştırmalarda laboratuvar fareleri bilimin ilerlemesi için oldukça önemlidir.
Pennsylvania MCP Hahnemann Medical College Philadelphia'da görevli Dr. John Chapin ve ekibi, fareler üzerinde yapılan deneyler sayesinde "düşünerek makineleri çalıştırmanın" yolunu buldular. Bilim adamları bu metod uygulamaya koyulduğunda felçli hastaların, objeleri ve kendi kaslarını bile kontrol etmelerinin mümkün olabileceğini Nature Neuroscience Dergisinde açıkladılar. Tıp deneyleri endüstrisi ve diğer bilimsel çalışmalarda kobay farelerinden yararlanılıyor. Doğru bir genetik manipulasyonla fareler, insan hastalıklarını taşıyacak şekilde değiştirilebiliyor. Bu sayede bilim insanları, farelerin üzerinde bir insan vücudu gibi deney yapabiliyor. Fareler şimdiye dek şeker, alzheimer, şişmanlık, kanser ve diğer hastalıkları insanlar yerine taşıdılar; Dünyada 25 milyon kobay faresinin deneylerde kullanıldığı tahmin ediliyor.
Dünyada kullanılan kobay farelerini araştırma kurumlarına tedarik eden sadece birkaç kobay faresi laboratuvarları bulunuyor. Bunlardan Jackson Laboratory, yılda 2 milyon fare satıyor. Charles River Laboratories’in kobay faresinden elde ettiği yıllık gelir 500 milyon doları aşıyor. Müşterinin istediği genetik manipulasyona göre, üretilen esas farenin maliyeti onbinlerce doları bulabiliyor. Seri üretime geçtikçe sonraki siparişler ucuzlayabiliyor. Örneğin, bir şirket bir ilacın denenmesinde kullanılacak fareler için 10 milyon dolar harcayabiliyor. Romatizmalı bir kobay faresinin fiyatı 200 dolar, Kör fare 250, epilepsi (sara) hastası fareler ise 1000 dolar. Siparişle genetiği değiştirilmiş kobay faresinin fiyatı hastalığına göre 100 bin dolara kadar çıkabiliyor.
Fare hakkında genel bir kaç özellik ise Görme duyuları zayıf işitme ve koklama duyuları kuvvetlidir, Renkli göremezler, Ultrasonik seslere de duyarlıdırlar, Yeni doğanlar homeotermik değildirler 20 gün olmadan beden sıcaklıklarını kontrol edemezler, Su kaybına karşı hassastırlar, Doğduktan 3 hafta sonra sütten kesilirler. Anka Pest Control ve çevre sağlığı hizmetleri bir İzmir Haşere İlaçlama Firmasıdır, resmi fecebook sayfamız olan Anka Böcek İlaçlama sayfamızdan güncel kampanyalara ve böcek dünyası hakkında ilginç haberlere ulaşabilirsiniz.