Bukalemun

Bukalemun Bukalemun Anka İlaçlama

Sürüngen dünyasında bazı tuhaf şekiller ve renkler vardır, ancak en belirgin varyasyonların bazıları bukalemunlarda bulunur. Bu renkli kertenkeleler renklerini değiştirme yetenekleri ile bilinir, Uzun yapışkan dili ve gözleri birbirinden bağımsız olarak hareket ettirilebilir. Bukalemunler hayatlarını ağaçlara ve ormanda geçirirler. Kertenkelelerin çoğunda beş parmak vardır, ancak bukalemun beş ayak parmakları gruplara ayrılmıştır: Ön ayak parmağında iki parmak parmakları bir grup oluşturacak şekilde birleştirilir ve üç parmakları başka bir parmak oluşturur. Bukalemunun kuyruğu da hayatını yüksek yerlerde geçirmesine yardımcı olur. Çoğu tırmanırken ağacın dallarına sarılabilen bağlanabilen bir kuyruğa sahiptir. Bu nedenle, bukalemun kuyruğu başka birçok kertenkelenin kuyruğu gibi koparılıp yeniden büyütülemez.

Bukalemun gözleri sürüngenler arasında en belirgin olanıdır. Her gözün, koni şeklindeki pullu bir kapağı vardır, ortada sadece küçük yuvarlak bir açıklık vardır. Bukalemun gözlerii döndürebilir ve aynı anda iki farklı nesneye bakmak için gözlerini ayrı ayrı odaklayabilir.  Bu, vücudunun etrafında 360 derecelik bir görüntü sunar. Bukalemun avı gördüğünde, her iki göz de net bir görüntü elde etmek için aynı yönde odaklanabilir. Bukalemun renklerini değiştirmesi büyüleyici ve karmaşık bir süreçtir. Her şeyden önce, renkleri çevresi ile uyuşmuyor ve herhangi bir renge ve her renge değiştiremiyorlar. Örneğin, bir bukalemun, kırmızı-beyaz bir leke masa örtüsü üzerinde oturuyorsa, kırmızıya dönmeyecek ve yuvarlak, beyaz lekeler gelişmeyecektir! Bukalemunlar oturdukları yere bakmazlar ve kasıtlı olarak eşleştirmeye karar verirler. Bunun yerine, her bir bukalemun türünün, gösterebildiği bir grup desen ve renk vardır. Bukalemun dört kat cilde sahiptir: epidermis adı verilen dış, koruyucu katman; Sarı ve kırmızı pigmentleri içeren kromatofor tabakası; Karanlık pigment melanine sahip olan ve kahverengi ve siyah renkler oluşturabilen veya maviyi yansıtan melanofor tabakası; Ve sadece beyazı yansıtan tabaka tabakası. Sinir uyarıları ve hormon değişiklikleri, bu katmandaki renk hücrelerinin genişlemesine ve küçülmesine neden olur ve farklı katmanların harmanlanması, gördüğümüz renkleri ve desenleri yaratır. 
 
Bukalemunlar, yağmur ormanları ve ovalardan çöllere, yarı çöllere, çalılık savanalara ve hatta dağlara kadar birçok habitatta yaşıyor. Çoğu ağaçlarda yaşasada ancak bazıları çimen veya küçük çalılar, düşmüş yapraklar veya kuru dallarda yaşar. Bukalemunlar genellikle çekirgeler, mantidler, çekirge, sopa böcekleri ve cırcır böcekleri yiyiyorlar. Bazı büyük bukalemunlar aynı zamanda küçük kuşları ve diğer kertenkeleleride yerler. Birkaç türün bitki materyali yediği bilinmektedir. Bukalemun çok hızlı dolaşamaz bu yüzden yemek yiyen böcekleri yakalamak için uzun dilini kullanırlar. Avına vururken hızla küçük bir vantuz oluşturur. Av hayvan diline yapıştığında, bukalemun onu güçlü çenelerine yutmak için ağzına geri çeker. Hatta küçük bukalemunlar büyük böcekleri yiyebilirler.
 
Bukalemun değişen cilt rengi ile bireyler arasındaki iletişiminde önemli rol oynamaktadır. Korkuluk ya da öfke, ışık miktarı ve sıcaklık ya da nem gibi kertenkele ruh halinin etkisi altında değişir. Kendilerini daha parlak hale getiren erkekler daha baskın ve daha fazla dişi çekmektedir. Uyumlu bir erkek kahverengi veya gri gösterir. Dişiler bir erkeği kabul etmek veya reddetmek için renklerini kullanır; Renkli ekranları hamilelik sinyali de verebilir. Yeni doğan bukalemun böcekleri avlamaya başlayabilirler. İçgüdüsel olarak onlara öğretmek için bir ebeveyn olmadan nasıl hayatta kalacağını bilirler. Kuluçkahaneler minyatür yetişkinlere benziyor; renkleri ve işaretleri parlak değil. Hızlı bir şekilde büyürler ve birçok türün ilk yılının sonundan önce cinsel olgunluğa ulaşır. 
Okunma 6672 defa

Ortam

Anka ilaçlama Bukalemun Renk Geçişleri